Pri výbere minerálnej vody si treba pozorne prečítať jej zloženie a odporúčania od výrobcov. Každá totiž obsahuje iné prvky. Lekári odporúčajú značky minerálok pravidelne striedať, aby sme organizmus príliš nezaťažovali tými istými minerálmi.
Na Slovensku vyviera okolo 2000 minerálnych prameňov. Bohatstvo našich minerálnych vôd však nevyužívame naplno. Hádam najznámejšia a najobľúbenejšia je minerálka Budiš, určená na každodennú konzumáciu. Prameň Budiš objavil v roku 1573, v dedinke Budiš ktorá leží v Turčianskej kotline, prírodovedec a benediktínsky mních Mikuláš Pavol Brikcius. Neskôr, po analýze prameňa, sa táto minerálka rýchlo stala zdrojom osvieženia. Významný slovenský učenec Matej Bel o dve storočia neskôr tvrdil, že v okolí Turca niet človeka, ktorý by v nádeji na uzdravenie nepil vodu z budišského prameňa. Túto minerálnu vodu si ľudia obľúbili odpradávna pre jej vynikajúcu chuť a osviežujúce, blahodárne účinky na celý organizmus. V roku 1996 prišlo k mnohým zmenám, začali sa vyrábať vody s príchuťou pomaranča, citrónu, grepu, ananásu, toniku a koly. Všetky príchute sú na prírodnej báze a bez chemickej konzervácie.
Podľa Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku sa u nás ročne spotrebuje len 37 litrov minerálok na obyvateľa. V ostatných krajinách západnej Európy je ročná spotreba minerálok na obyvateľa tri až štyrikrát vyššia.
Jana Demková
0